Blog Csináld Magad! Vegyszermentes otthon

Te mivel véded a bőröd?

Természetes fényvédelem

Itt a kánikula, a napokban hőségriadót rendeltek el. Igaz, hogy ilyenkor igyekszünk az árnyékba húzódni, sőt minél kevesebbet kint tartózkodni, de a megfelelő fényvédelemre még inkább ügyelnünk kell.

Az ajánlás hőség esetén: megfelelő (és még annál is több) folyadékbevitel, kerülni kell a kávé, az alkohol és a zsíros ételek fogyasztását. Lehetőleg 11 és 15 óra között kerülni kell a tűző napon való tartózkodást, figyelni kell a leégés veszélyeire.

Hogyan?

Megfelelő öltözékkel és jó minőségű, növényi eredetű naptejekkel.
Az általunk használt ásványi fényvédőről bővebben itt olvashatsz.


Te tisztában vagy vele, hogy mi van fényvédődben?

Nyáron nagyon nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon a természetes fényvédelem, hiszen ilyenkor rengeteget használjuk a naptejünket. És nem csak mi, hanem a gyermekeink is, akiknek igen csak érzékeny még a kis bőrük.

„A kozmetikai és testápolási termékek forgalomba hozatala előtt nem kötelező biztonsági vizsgálatot végezni. A Skin Deep® pontozási rendszer célja, hogy segítse a nyilvánosságot annak megértésében, hogy egy termék biztonságosan használható-e, vagy tartalmaz-e aggodalomra okot adó összetevőket.

A Skin Deep® minden terméke és összetevője két részből álló pontszámot kap – egy a veszélyre, egy pedig az adatok elérhetőségére. A legbiztonságosabb termékek mindkét mutató alapján jól teljesítenek, alacsony veszélyességi besorolással és méltányos vagy jobb adatelérhetőségi besorolással.”
https://www.ewg.org/skindeep/ingredients

 

A véráramba is beszivárognak a napvédőkrémek

„Az amerikai szövetségi gyógyszer- és élelmiszerhatóság (FDA) közlése szerint további kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy a vegyi anyagok véráramba bejutása okozhat e kárt.”

A kutatás során hat összetevőt vizsgáltak, négy különböző termékben (avobenzont, az oxibenzont, az oktokrilént, homoszalátot, az oktiszalátot és az oktinoxátot). Már az első felvitel után, mind a hat összetevő túlszárnyalta az FDA által biztonságosnak ítélt határt, a vérben lévő koncentráció pedig folyamatosan emelkedett. Sőt, napokkal később is kimutatható volt a szervezetben.

Az oxibenzon a legaggasztóbb összetevő, mivel okozhat allergiás bőrreakciót is.

Sajnos az FDA egyelőre nem rendelkezik elegendő adattal, hogy a vegyi anyagok, a véráramba jutás után okozhatnak e kárt.
Viszont a kereskedelmi forgalomban kapható naptejekben alkalmazott „16 hatóanyag közül, csak kettőt ismernek el biztonságosnak és hatékonynak”.

„Az FDA azt korábban már igazolta, hogy biztonságosak azok a napkrémek, melyek ásványokkal – például cink-oxiddal és titánium-dioxiddal – készülnek, mivel blokkolják a napsugarakat, de ezek gyakran hagynak maradék anyagot a bőrön”.

Most joggal kérdezheted azt, hogy akkor milyen fényvédő biztonságos a bőrnek, ami még az UV sugaraktól is megvéd?

Itt egy egyszerű válasz a kérdésedre!

Mineral Sunscreen Lotion SPF 50 vagyis az ásványi fényvédő.
Az ásványi napkrémek gyakran cink-oxidból és más természetes növényi összetevőkből készülnek. Így képesek blokkolni az UVB és UVA sugarakat, és amikor felvisszük a bőrünkre, nem kerülnek bele a véráramba.
Viszont ezek a napkrémek elég sűrűek, és lehet, hogy nehezebben tudod felvinni a bőrödre.

Őszintén szólva, nekem ez sosem okozott gondot, sőt Hunort is viszonylag egyszerűen be tudtam kenni vele. Viszont, idén lóti-futi közben, két kergetés között sikerült csak a sűrű napvédő krémet felvinni, ezért készítettem egy könnyen kenhető, illóolajokkal dúsított változatot.

Csináld magad! ásványi naptej

Még szintén kedvelheted...