Blog Vegyszermentes otthon

9 tény a Thieves általános tisztítóról

Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra, figyelünk a tápanyagforrásokra, kerüljük a mesterséges ízfokozókat.

De vajon ugyanilyen tudatosok vagyunk a tisztítószereinket is illetően?
Számos kutatás eredménye bizonyítja, hogy a piacon lévő tisztítószereink legtöbbje mérgező, rákkeltő és káros az egészségünkre, hormonrendszerünkre. Telítődhet a szervezetünk, és meddőséget is okozhatnak. Számtalan esetet hallottam már a különböző bőrirritációkról, és a megfejtés nélkül maradt asztmatikus tünetekről.

Ezeket mindenképpen kerüld!

BPA – a műanyagoknak egy összetevője, és ösztrogénutánzó, ezért negatív hatással van a hormonrendszerünkre (ösztrogéntúlsúly is kialakulthat)

Szerencsére a gyerekeknek készült legtöbb műanyag már BPA mentes, és jelölik is. Viszont érdemes figyelni azt is, hogy a joghurtok alján milyen betű vagy szám szerepel a kis háromszögben. Ha PP (polipropelén) vagy 5-ös számot látsz, az jó!

Fltalátok – „Több olyan ftalát ismert, amely megzavarhatja a hormonrendszer összetett élettani működéseit, különösen magzati, kisdedkori és fiatalkori fejlődés idején. Emellett befolyásolhatják a nemi fejlődést és a nemi működéseket (pl.: termékenység csökkenése, spermiumszám csökkenés, korai pubertás, rejtettheréjűség, húgycső rendellenességek, policisztás petefészek, endometriózis). Káros hatásúak lehetnek az idegrendszer fejlődésére (pl.: figyelemzavar, hiperaktivitás, tanulási nehézségek) és megzavarhatják az anyagcsere-folyamatokat, valamint elhízást okozhatnak.”
https://www.nnk.gov.hu/index.php/nnk-projektek/human-biomonitoring/ftalatok

 

A tisztítószereim 90%-ban most már vegyszermentesek, és sokat én magam készítek el, a különböző #diy receptek alapján.

Imádom, hogy a Thieves Household Cleanerrel szinte az egész házat ki tudom takarítani, ami teljesen növényi összetevőkből áll, és nem kell 5-6 különböző vegyszert hurcolnom a lakásban.

 

Mivel ez egy koncentrátum, így el kell készíteni.

Ebből a majdnem fél liter tisztítószerből kb. 30-40 db 0.5 l tisztítószerem lesz, amit a különböző olajokkal a saját ízlésemhez, az aktuális évszakokhoz alakíthatok. Így mindig más, természetes aroma lengi be az otthonunkat.
Nem utolsó sorban, igazán költséghatékony is, kb. 300Ft-ra jön ki fél liter vegyszermentes tisztítószer.

Illetve, én ezt teszem a felmosóvízbe is (meg még sok minden máshoz). Ebben az esetben 1 kupaknyit öntök a vödörbe, így nálunk a padló is (ahol a legtöbbet „csúszik-mászik” a kisfiam) vegyszermentes tisztítószerrel van takarítva.

A természetes eredetű, növényi alapú összetevők kombinálásával a Thieves Household Cleaner kivételes otthoni tisztítóerőt biztosít.

Nézzük a tényeket!

1. Ultrakoncentrált, sokoldalú formula
2. Szinte otthonod minden felületére alkalmas, beleértve a szőnyegeket, padlót, pultot, üvegfelületeket, falakat és egyebeket
3. Hatékony, erős vegyszerek nélkül
4. Növényi alapanyagokból készül
5. Nincs erős kémiai szaga (kellemes fahéjas-szegfűszeges-citromos illat)
6. Nem maró oldat, nem hagy maradványokat
7. Főbb összetevők: nem ionos felületaktív anyagok (alkil-poliglükozid)
8. Anionos felületaktív anyagok (nátrium-metil-2-szulfolaurát, Dinátrium-2-szulfolaurát)
9. Alapja a Thieves illóolajkeverék

A legjobb eredmény elérése érdekében csak annyi tisztítószert keverj össze, amelyet azonnal elhasználsz. A Thieves háztartási tisztító használata előtt végezz egy kis foltpróbát nem feltűnő helyen, főleg fa, műanyag, szövet és gránit felületen. Ne használd ezt a terméket puha műanyagra vagy vinilre.

Tapasztald meg a Thieves® háztartási tisztítószer csodáját, mivel otthonodban az erős foltok és problémás területek egyszerűvé és könnyen tisztíthatóvá válnak durva vagy súroló hatású vegyszerek használata nélkül. Míg a baktériumok veszélyesek lehetnek, egyes ipari tisztítószerek a piacon még nagyobb veszélyt jelentenek az egészségre.

A Thieves Household Cleaner egy természetes, univerzális koncentrátum, amely otthonod minden helyiségében használható erős vegyszerek nélkül. Hígítsd fel spray-palackban vagy használd közvetlenül az extra erősség érdekében. A hígítási arányokat és az összetevőket megtalálod a címkén.

Készítsed el a nyári általános tisztítószeredet:

0.5 l spray üveg

1 kupak Thieves Household Cleaner

5cs citrom illóolaj

5cs lime illóolaj

5 cs fodormenta illóolaj

Öntsd fel desztillált vízzel

Még szintén kedvelheted...